Finance uitdagingen bij de Soldaat van Oranje

Fred Boot - producent Soldaat van Oranje

In 2010 ging de, inmiddels zeer succesvolle, musical Soldaat van Oranje van start. Producent Fred Boot kreeg het idee voor de musical al in 1993 en toevallig komt hij via zijn broer in contact met Erik Hazelhoff Roelfzema, de oorlogsheld die centraal staat in de musical en op wiens boek de musical is gebaseerd. In 2005 verstrekt Hazelhoff Roelfzema de rechten om van zijn boek een musical te maken en na vele jaren van voorbereiding gaat de musical op 30 oktober 2010 in première.

De uitdagingen

Vanuit financieel oogpunt was het een flinke uitdaging om de musical tot stand te brengen. In 2005 verstrekt beheersmaatschappij Amerborgh een ontwikkelingsbudget, echter dit is niet afdoende voor de gehele productie. Naarmate de plannen en de artistieke inhoud meer vorm krijgen, besluit Amerborgh om het gehele project te financieren.

De financiële organisatie

In 2012 heeft de voorheen projectgedreven organisatie, een verdere professionaliseringslag gemaakt en zijn structuur en stabiliteit belangrijk geworden. Hiermee is een goede financiële organisatie ook steeds belangrijker geworden. In eerste instantie werd via vijzelaar.com, die al geruime tijd leverancier van finance professionals bij Amerborgh is, een tijdelijke finance professional aangenomen. Al snel volgde een tweede tijdeljke professional. Zij hebben onder andere de administratie opnieuw gestructureerd en de financiële verantwoording aangepast en geadviseerd in de keuze van een nieuwe accountant. Inmiddels is één van de vijzelaar.com professionals in vaste dienst getreden als Financieel Manager en fungeert hij ook als sparring partner voor de investeerder Amerborgh. Om de professionalisering verder vorm te geven is ook een administrateur in vaste dienst getreden. Deze is wederom door vijzelaar.com geworven en vormt een perfecte combinatie met de financieel manager.

Fred Boot: “Het mooie van de samenwerking met vijzelaar.com is dat zij precies wisten wat wij in de verschillende ontwikkelingsfasen van onze organisatie op finance gebied nodig hadden. Naarmate duidelijk werd dat de organisatie meer structuur kreeg en professioneler werd, werden ook de wensen en behoeften voor finance anders en daarmee ook het soort finance professional, dat nodig was. De persoonlijke aanpak van de consultants en recruiters van vijzelaar.com is een groot pluspunt. Het geeft een gevoel van vertrouwen en zekerheid, iets wat zeer belangrijk is als het gaat om je financiële organisatie.

Finance in een dynamische omgeving

Voor finance professionals is SVO een zeer dynamische werkomgeving. Doordat de organisatie relatief jong is, zijn er veel mogelijkheden om te pionieren en je eigen stempel te drukken op de verdere professionalisering. Sinds een jaar hebben we een klein MT waarin ook de Financieel Manager vertegenwoordigd is. In deze rol gaat het om meer dan alleen de cijfers, ook juridische zaken en contractadministratie behoren tot het takenpakket. Dat maakt finance bij de SVO extra interessant, helemaal als je affiniteit met theater hebt. Op dit moment is de finance organisatie op volledige sterkte, maar indien we in de toekomst weer finance professionals nodig hebben, dan zullen we daarvoor zeker aankloppen bij vijzelaar.com.”