Stephen Covey over effecitiviteitStephen Covey over effecitiviteit

Time Management training

Afgelopen week hadden onze Financial Consultants weer een training als onderdeel van het vijzelaar.com Eigen Vermogen opleidingsprogramma. Deze keer was het onderwerp Time Management. Zeker geen overbodig onderwerp in deze drukke tijden.

Nuttige tips voor timemanagement

De trainer gaf onze consultants aan de hand van een vragenlijst (waar sta je nu zelf op de timemanagement schaal?), de theorie en een vooraf uitgewerkte opdracht nuttige tips en werkwijzen om in de praktijk te gebruiken. Eén van onze consultants, Ralf Stolk, geeft hieronder een kort verslag van de belangrijkste punten die hij uit de training heeft gehaald:
  1. Begin met een ‘braindump’. Alles wat in je opkomt, zowel privé als zakelijk opschrijven in een to do list. Dan is het uit je hoofd.
  2. Belangrijk: vandaag bezig zijn met taken die je morgen tijd besparen.
  3. Deel je taken op in de ‘belangrijk en urgent matrix’.
  4. Niet de hele dag je mail open laten staan, gebruik regels bij mailverwerking en beperk mail omdat je er voor iedere verzonden mail gemiddeld 1,4 terugkrijgt.
  5. Werk zoveel mogelijk in blokken van routines omdat overgang van taak naar taak ook omschakeltijd kost.
  6. Ruim tijd in voor ad hoc zaken. Iedere dag wordt voor 20-25% opgenomen door ad hoc taken.
Naast bovenstaande punten waren er nog meer handige en zinvolle tools en wetenswaardigheden om meer taken gedaan te krijgen. Time management is ook eigenlijk niet de juiste term. Actie- of takenmanagement is eigenlijk beter, want die kun je beïnvloeden en de tijd niet.

Aardig is ook om één en ander visueel waar te nemen. Zo kwam een filmpje van Stephen Covey aan bod waarbij hij demonstreert hoe je beter je tijd kan indelen. Begin met de grote keien!

De ontwikkeling in de laatste zestig jaar is van het efficiënt taken uitvoeren met tools, verschoven naar het effectief bereiken van resultaten. Dit doe je door een expliciete keuze te maken in welke taken je uitvoert en welke je links laat liggen. Uiteindelijk leidt dit naar het efficiënt én effectief uitvoeren van de taken die er echt toe doen voor de langere termijn.

Kortom, discipline en keuzes maken zijn de kernwoorden in actiemanagement!

Publicatie datum: 24 maart 2016